Botten
50 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 dl mjölk
Marängsmörkräm
4 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
250 g smör
100 g tinade jordgubbar ( eller färska)
Fyllning;
1 1/2 dl vispgrädde
150 g jordgubbar
Garnering;
150 g jordgubbar
1. Bitten: smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Sikta ned i smeten.
Tillsätt mjölk och smält smör och blanda till en smet. Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer 1 1/2 l.
Grädda i nedre delen av ugnen i 40 min.
2. Marängsmörkräm:
Vispa äggvitor och socker i en skål över vattenbad till en fast maräng som ska bli 65 c. Ta bort kastrullen och fortsätt vispa med elvisp tills marängen svalnat, ca 10 min. Klicka i rumsvarmt smör under vispning. Det är lätt att smeten skär sig, låt det stå en stund och vispa sedan igen.
3. Mixa jordgubbar och rör ned i marängen. Även här kan smeten skära sig. Vänta en stund och vispa ihop den igen.
4. Fyllning: dela botten i tre delar. Bred lite marängsmörkräm och lägg på den andra bitten. Bred på vispad grädde och skivade jordgubbar. Lägg på sista botten och bred på sista krämen runtom och ovanpå. Om du vill spritsa små rosor runt så sparar du lite kräm.
Garnera med delade jordgubbar.
Åh vad god den verkade!
SvaraRadera