4 oktober är kanelbullens dag och vad passar då inte bättre än,
Nybakade bullar och ett glas mjölk, barnsligt gott om ni frågar mig.
Enda nackdelen med receptet är att det blir så få bullar...
4 dl mjölk
1 dl grädde
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250g kesella 10%
100g rumsvarmt smör
1/2 msk mald kardemumma
Ca 15 dl vetemjöl
Fyllning
200g smör
1 dl strösocker
1 msk mald kanel
1/2 msk kardemumma kärnor
Pensling
1 ägg
1/2 dl ljus sirap
2 tsk vatten
Garnering
1 msk kardemumma kärnor
1/2 dl strösocker
1. Värm mjölk o grädde till fingervarmt. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, socker & kesella. Samt smör o mjöl. Knåda väl o låt jäsa till dubbel storlek i ca 45 min
2. Fyllning, blanda smör, kanel, socker och kardemumma till en krämig fyllning.
3. Ta upp degen på mjölat bord, dela i två o kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta och bred på fyllningen.
4. Vik den ena långsidan mot den andra. Skär i 4 cm breda remsor o skär snitt som delar varje remsa nästan helt.
5. Vrid och snurra varje ände åt olika håll se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
6. Låt bullarna jäsa i 40 min. Sätt ugnen på 225c. Stöt kardemumma till garnering o blanda med socker.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg, grädda mitt i ugnen i 15 min.
8. Rör ut sirap med vatten, pensla bullarna med blandningen. Strö över kryddsockret och låt svalna på galler.
Enda nackdelen med receptet är att det blir så få bullar...
4 dl mjölk
1 dl grädde
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250g kesella 10%
100g rumsvarmt smör
1/2 msk mald kardemumma
Ca 15 dl vetemjöl
Fyllning
200g smör
1 dl strösocker
1 msk mald kanel
1/2 msk kardemumma kärnor
Pensling
1 ägg
1/2 dl ljus sirap
2 tsk vatten
Garnering
1 msk kardemumma kärnor
1/2 dl strösocker
1. Värm mjölk o grädde till fingervarmt. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, socker & kesella. Samt smör o mjöl. Knåda väl o låt jäsa till dubbel storlek i ca 45 min
2. Fyllning, blanda smör, kanel, socker och kardemumma till en krämig fyllning.
3. Ta upp degen på mjölat bord, dela i två o kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta och bred på fyllningen.
4. Vik den ena långsidan mot den andra. Skär i 4 cm breda remsor o skär snitt som delar varje remsa nästan helt.
5. Vrid och snurra varje ände åt olika håll se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
6. Låt bullarna jäsa i 40 min. Sätt ugnen på 225c. Stöt kardemumma till garnering o blanda med socker.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg, grädda mitt i ugnen i 15 min.
8. Rör ut sirap med vatten, pensla bullarna med blandningen. Strö över kryddsockret och låt svalna på galler.
Mums vad gott
SvaraRadera