onsdag 7 augusti 2013

Enkelt surdegsbröd

Hittade detta recept för flera år sedan och blev såklart helt såld. 
Det är enkelt, det är gott och det går att variera i det oändliga, bara ta det som finns hemma i skafferiet.

Detta recept ger 1 bröd men jag brukar alltid göra dubbelsats.

Fördeg;
1/2 paket jäst
2 dl ljummet vatten
2 dl grovt rågmjöl

3 dl ljummet vatten
1 msk mörk sirap 
2 tsk salt
Ca 12 dl vetemjöl

( i ett av bröden brukar ja ha i russin, linfrön, valnötter samt byta ut vetemjölet mot annat mjöl)


Dag 1
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör så att jästen löser sig. 
Blanda ned det grova rågmjölet. 
Täck bunken med gladpack och låt vila i rumstemperarur till dagen därpå.

Dag 2
Tillsätt vattnet, sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg och låt jäsa i 30 min. Ta upp degen på bakbord och knåda den aningen. Forma till ett runt bröd, eller annan valfri form. 
Lägg på en plåt och jäs i 30 min.
Sätt ugnen på 175 c grädda i 45 min.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...