Det är enkelt, det är gott och det går att variera i det oändliga, bara ta det som finns hemma i skafferiet.
Detta recept ger 1 bröd men jag brukar alltid göra dubbelsats.
Fördeg;
1/2 paket jäst
2 dl ljummet vatten
2 dl grovt rågmjöl
3 dl ljummet vatten
1 msk mörk sirap
2 tsk salt
Ca 12 dl vetemjöl
( i ett av bröden brukar ja ha i russin, linfrön, valnötter samt byta ut vetemjölet mot annat mjöl)
Dag 1
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör så att jästen löser sig.
Blanda ned det grova rågmjölet.
Täck bunken med gladpack och låt vila i rumstemperarur till dagen därpå.
Dag 2
Tillsätt vattnet, sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg och låt jäsa i 30 min. Ta upp degen på bakbord och knåda den aningen. Forma till ett runt bröd, eller annan valfri form.
Lägg på en plåt och jäs i 30 min.
Sätt ugnen på 175 c grädda i 45 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar