Nu kommer receptet som jag fått förfrågningar på att lägga ut.
Ingredienser
Mandelbotten
150 g mörkchoklad 70 %
200 g mandelmassa
4 st ägg, separerade i gulor och vitor
1 dl strösocker
3 msk kakao
Mockatryffel
800g mörk choklad 70 %
4 dl vispgrädde
4 dl lätt crème fraiche
0,5 dl strösocker
2 dl starkt varmt kaffe
4 msk konjak ( går att hoppa över)
50 g rumsvarmt smör
Garnering
200g mörk choklad
Gör så här
1. Tårtbotten
Sätt ugnen på 175°.
Sätt ugnen på 175°.
2. Spänn fast bakplåtspapper i botten på 2 formar med löstagbar kant, 24 cm i
diameter.
3. Dela chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Ställ åt sidan och låt
svalna. Riv under tiden mandelmassan fint.
4. Vispa samman mandelmassa och äggulor till en kräm.
5. Vispa äggvitor till skum. Tillsätt strösocker under vispning och vispa till
ett styvt skum.
6. Sikta ner kakao i ägg- och mandelmassekrämen.
7. Vänd i den avsvalnade chokladen och slutligen äggviteskummet, lite i taget.
8. Fördela smeten i formarna och grädda båda samtidigt i mitten av ugnen ca 15
min. Ta ut och låt bottnarna svalna.
9. Mockatryffel
Hacka chokladen fint med kniv, använd ej matberedare.
Hacka chokladen fint med kniv, använd ej matberedare.
10. Koka upp grädde, crème fraiche och strösocker och häll det över chokladen.
11. Tillsätt kaffe och konjak och rör till en jämn smet.
12. När chokladen börjar svalna rörs det rumsvarma smöret i.
13. Fördela tryffeln över bottnarna i formarna och ställ dem kallt till
serveringen.
14. Garnering
Dela chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn.
Dela chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn.
15. Bred ut chokladen tunt på 2 ark bakplåtspapper.
16. Låt stelna, gärna i rumstemperatur. Det kan ta tid beroende på hur varmt
det är i rummet.
17. Ta ut tårtorna när garneringschokladen stelnat.
18. Lossa tårtorna försiktigt från bakplåtspapperet med hjälp av stekspadar. Ta
gärna någon till hjälp när de ska lyftas över till tårtfaten.
19. Hyvla garneringschokladen med osthyvel till stora flak eller lockar och
garnera tårtorna.
20. Ställ dem kallt fram till serveringen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar