600g fläskfilé
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Potatis puré med bacon strössel
500g mjölig potatis
1 msk smör
1 1/2 dl mjölk
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
4 skivor bacon
2 skivade salladslökar
Rödvins och sardellsås
2 msk rå- eller strösocker
4 dl rödvin
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk balsamvinäger
2 finhackade sardeller
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk smör
Paprikasallad
1 röd + 1 gul paprika
75 g färska socker ärtor
1 msk citron- eller olivolja
1 tsk pressad citron
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
1.Potatispuré
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, ånga av potatisen och stöt den med potatisstöt.
Rör ned smör och späd med mjölk. Vispa luftig med ballongvisp och smaka av med salt och peppar. Håll varm.
2. Knaperstek baconet. Låt det rinna av på hushållspapper, finstrimla. Skölj och strimla salladslöken
3. Sås;
Smält socker på medelgod värme i en kastrull. Tillsätt rödvin, kalvfond, balsamvinäger och sardeller. Låt koka i 10 min utan lock. Blanda ut majsstärkelsen i 1 msk vatten och vispa ner det i såsen. Koka upp under omrörning.
4. Paprikasallad
Skölj urkärnad och delade paprikorna och salladslöken. Fintärna paprikan och finstrimla sockerärtorna på tvären. Blanda allt med olja, citronsaft, salt och peppar.
5. Kött;
Putsa fläskfilén fri från hinnor med en vass kniv. Skär den i 3 cm tjocka skivor och platta ut dem med handen. Pensla köttet med olivoljan, krydda med salt och peppar.
6.
Hetta upp grillpannan. Grilla 2-3 min på varje sida. Vänd ett halvt varv efter halva grilltiden så det blir ett rut mönster.
7.
Hetta upp såsen och vispa ned smöret. Blanda ned salladslöken i moset. Lägg moset på varma tallrikar. Strö över bacon och lägg köttet ovan på. Fördela paprikasalladen runt om och ringla över såsen.
Denna rätt passar alldeles utmärkt året runt, använd bara utegrill på sommaren istället för grillpanna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar