lördag 20 juli 2013

Äppelpaj de lux

 
 
 
 
Kungen eller om det är drottningen av äpple paj!!
 
Såååååå god!
 
Mördegsbotten;
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula
Mazarinfyllning;
190 g mandelmassa
1 tsk kardemumma
80 g rumstempererat smör
1 ägg
3 äggulor
Äppelfyllning;
4 äpplen
1 tsk kardemumma
1 msk kanel
¾ flisad sötmandel
2 msk flytande honung
½ dl råströsocker (jag hade vanligt socker)
Havrecrumble;
½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
½ dl havregryn
½tsk bakpulver
60g rumstempererat smör
1. Mördegsbotten
Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant 22 cm i diameter. Låt vila i kylen
2. Mazarinfyllning
Riv mandelmassan och lägg i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ned smöret, lite i taget. Blanda ned ägg och äggulor tills det blir en slät massa.
3. Äppelfyllning
Skala dela och kärna ur äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.
4. Havrecrumble
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.
5. Sätt ugnen på 175 c Fördela mazarin och äpplefyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda mitt i ugnen i 35-40 min. Låt svalna och servera med vaniljsås

2 kommentarer:

  1. Hur ofta bakar du? du verkar ha så mkt annat omkring dig känns det som.

    Mer av bakning!

    SvaraRadera
  2. Nu på sommaren blir det ganska så ofta. Annars bakar jag bröd en gång i veckan, något gott en gång i veckan och lagad mat två gånger per dag. Bakar hellre än att städa.....

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...